Overvågnings-Danmark – er der ingen grænser? Fra en liberal regerings lovkatalog…


Igennem en årrække har Folketinget vedtaget lov på lov, der samlet set har gjort Danmark til et af verdens mest overvågede samfund. Og det fortsætter.

Overvågnings-Danmark - nu må det stoppe

I forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., integrationsloven og forskellige andre love er indeholdt regler, som gør det muligt for staten at antaste borgere og uden deres vidende indhente oplysninger om deres bankkontis indhold, herunder hævninger på disse. Det forklares med et ønske om at begrænse socialt bedrageri, samtidig med at nettoudgiften for staten anslår til millioner af kroner. Der er altså ingen fiskal interesse. Det er efter min mening skudt meget over målet. Endnu værre er det, at det igen tegner et billede af et ønske om at den danske stat skal blande sig i/styre ”alt”. Det er jo rigtigt, at hvis staten aldrig skal spørge om noget og hvis den ved alt, så er der nok færre muligheder for kriminaltiet, men ønsker vi os et samfund af den art? Ønsker vi, at flertallet, der opfører sig ordentligt, skal kriminaliseres?

Hvis den liberale regerings lovforslag vedtages, så kan du risikere, at du næste gang du lander i Kastrup bliver gennet til side og bliver afæsket dokumentation for dit CPR-nummer og at der herefter uden dit vidende sker kontrol af dine bankkonti. Hvad er det dog for et tankesæt?

Tidligere i år forsøgte den liberale regering at få vedtaget en lov, som skulle give SKAT mulighed for uden dommerkendelse at gå ind i enhver virksomhed og dataspejle al it uden skelen til, hvad der måtte være på firmaets it-systemer. Det blev efter voldsom kritik stoppet. Men dette lovforslag handler om mindre ressourcestærke mennesker og standses næppe. ’

Jeg skammer mig over at leve i et land, der har en regering, som vil fremsætte den slags lovforslag. Tilsyneladende i en ubrudt række.

Fra lovforslagets bemærkninger citeres:

– Der foreslås indført mulighed for, at Pensionsstyrelsen, hvis der foreligger en begrundet formodning for, at et medlem af en arbejdsløshedskasse i forbindelse med et udlandsophold uberettiget har modtaget ydelser, uden samtykke kan indhente oplysninger om bestemte dagpenge- eller efterlønsmodtageres hævninger eller indsættelser foretaget i udlandet. Forslaget vil give Pensionsstyrelsen bedre mulighed for at undersøge, om de oplysninger om indkomst – der ligger til grund for udbetaling af dagpenge og efterløn – er korrekte, samt forhindre at ydelser udbetales med urette i henhold til arbejdsløshedsforsikringsloven.
– Det foreslås at styrke kontrollen for at undgå fejludbetaling af ydelser under ophold i udlandet. Pensionsstyrelsen får ret til selvstændigt at gennemføre tilsyn i bl.a. lufthavne, hvor der er en formodning om at træffe personer, der har været udrejst af Danmark, og som under opholdet i udlandet kan have modtaget ydelser med urette. Dermed styrkes den eksisterende hjemmel i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. § 88 ff til at føre tilsyn.

http://www.ft.dk/samling/20101/lovforslag/l187/fremsaettelsestale.htm

Læs også om overvågnings-Danmark:

https://allanohms.wordpress.com/2011/05/09/er-skat-i-familie-med-fagbevaegelsen-overvagning-med-laekage%E2%80%A6/

Med venlig hilsen
Advokat(H) Allan Ohms, Forum Advokater – mødested for løsninger
+45 4638 0321 – ao@forumadvokater.dk

http://www.forumadvokater.dk/

Læs desuden ”Om bloggen”, hvoraf fremgår, at mine bloginlæg naturligvis står for min egen regning.

Advertisement

Om allanohms

Læs "Om bloggen" på forsiden
Dette indlæg blev udgivet i Advokat, jura & retssikkerhed og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til Overvågnings-Danmark – er der ingen grænser? Fra en liberal regerings lovkatalog…

  1. Pingback: Er SKAT i familie med fagbevægelsen? Overvågning med lækage… | Allan Ohms

  2. Jakob Zeuner siger:

    Jeg kan ikke være MERE enig. Det er uhyggeligt og forstemmende, og kan desværre kun tilskrives mentalt nedgroede negle hos et parasitisk fragment af den lovgivende magt – men desværre også med stor forståelse hos alle de, du vedholdende kalder “liberale”, som gennem en årrække har vist, at dette begreb kun gælder for egen pengepung og egen pensionordning.
    Nå det kommer til samfundsforhold, så har Liberalt ikke sin gang på jorden, som de siger i den verden.
    Det er fandme uhyggeligt du!!!!!

    • allanohms siger:

      Problemet er, at der – med undtagelse af Enhedslisten – er stort set 100% manglende interesse for retssikkerhed i Folketinget. Det er dybt problematisk. Mange mennesker lever i vildfarelse om, at der er fod på retssikkerheden. De laller sig lykkeligt uvidende gennem livet, indtil de selv kommer i en situation, hvor de har brug for retssikkerheden. Så frustreres og forskrækkes og forstår først da, at deres egen manglende interesse har en pris. Politikerne kan ikke undskylde sig med uvidenhed. De fravælger aktivt retssikkerheden, men siger over en kam, at de går ind for den. Jeg har flere gange mødt Retsudvalget og der er ingen grænser for forståelsen – men i dagligdagen er de reelt helt ligeglade. Det err for et demokrati et stort (skjult) problem. En dag vil det koste demokratiet livet.

      Tak for dit indlæg.

      Mvh
      Allan

  3. Rikke Omme siger:

    Jeg er meget enig Allan.

    Personligt har jeg haft udgangspunkt i forsikringsselskabers overvågning af skadelidte og er rystet over, hvor lidt interesse problemstillingen har haft – både i den offentlige debat, men også når jeg i private sammenhænge har diskuteret emnet.
    Holdningen er for en stor dels vedkommende – “at det jo er nødvendigt – fordi mange snyder.”
    Det er muligt, at der er enkelte brodne kar, men det gør jo ikke de mennesker der ganske uforskyldt kommer til skade hver eneste dag til en flok kriminelle, der ingen rettigheder har.
    Overvågning er muligvis kommer for t blive- også på erstatningsområdet, men så bør der som minimum være et tilsyn med overvågningen. En instans, hvor selskaberne skal oplyse, at de nu på et nærmere beskrevet grundlag vil iværksætte en overvågning.

    Når overvågningen så er afsluttet må de straks tage stilling til om de med deres observationer etc. har det fornødne bevis- hvis ikke så skal materialet tilintetgøres og den overvågede i øvrigt orienteres.

    Jeg har et eksempel hvor selskabet i 1 år og 8 måneder har ligget inde med materialet før de finder anledning til at bruge det. Min teori er, at de ikke har vurderet, at der var bevis for noget som helst, men da der så blev truffet en afgørels ei arbejdsskadestyrelsen, der betød, at de skulle betale et betydeligt beløb, ja så valgte de alligevel, at finde det gamle overvågningsmateriale frem fra arkivet.

    Jo det er helt klart et område, der bør have meget mere fokus.

    • allanohms siger:

      Kære Rikke – mangler der ikke noget i dit svaR? mVH aLLAN

    • allanohms siger:

      Rikke, jeg er meget enig. Det undrer mig, at offentligheden – navnlig pressen – ikke er mere interesseret. Det burde være en sag for ordentlige journalister. Og for olitikerne, men ingen af stederne tror jeg man GIDER. Det er sørgeligt, hvis den mistanke er begrundet. Hej fra Allan

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s