Oslo: Eftertanken hos pressen er ved at melde sig


JEG HAR I FLERE INDLÆG PÅPEGET, at pressen skal udvise større omtanke i forbindelse med omtalen af Oslo-katastrofen. Fra første sekund blev der alene talt om ”terror”. Denne automatreaktion er ønsket fra de terrorkredse, vi gerne vil bekæmpe. Derfor har jeg efterlyst større eftertanke og refleksion over, om pressens omtale af denne sag gavner de kredse, vi vil bekæmpe.

DER SPORES NU HELDIGVIS TEGN PÅ BEGYNDENDE EFTERTANKE. Således skriver Kristeligt-Dagblad.dk i dag bl.a.:

Journalister skal ikke ukritisk videregive manifestet fra den terrorsigtede Anders Behring Breivik. Så kan pressen blive nyttige idioter i hans pr-kampagne.

Det siger norske journalister efter omfangsrig omtale af det såkaldte manifest på 1500 sider, som han fredag offentliggjorde kort før sit bombeangreb mod regeringskvarteret i Oslo samt likvideringen af knap 90 unge socialdemokratier på øen Utøya.

– Man bør være forsigtig med at analysere hans tanker og diskutere ideologien og budskabet i manifestet med fascination. Faren er, at pressen bliver nyttige idioter ved at sprede budskabet, og man må også tænke på, om budskabet smitter, siger Eva Sannum.

Hun sidder i Pressens Faglige Udvalg i Norge. Hun mener, at pressen hidtil har håndteret den vanskelige opgave godt trods etiske udfordringer samt et konstant behov for nye oplysninger.

Voldsforskeren Ragnhild Bjørnebekk advarer om, at Breiviks manifest får sit eget liv på internettet.

– Pressen må forvalte det rigtigt og ikke præsentere det på en sensationel, men objektiv og informativ måde, siger hun.

Mogens S. Mogensen har skrevet meget læsværdige indlæg på bloggeneftertanke.dk. Jeg vil cigtere denne passus, som blev offentliggjort i går:

Det er ikke ulovligt at give udtryk for de islamofobe, højreekstremistiske, rabiat-kristelige holdninger, som Anders Breivik – og andre med ham – har, for vi har heldigvis ytringsfrihed i Vesteuropa. Men de ord vi bruger, hele vor retorik, har en kraft i sig og kan inspirere til handlinger. Derfor er det heller ikke ligegyldig, hvordan den politiske retorik udvikler sig i Norge og i resten af Vesteuropa i disse år. Det er de allerfærreste, som vil sætte voldelige handlinger bag den aggressive retorik, men der vil sandsynligvis altid være enkelte svage eller skøre sjæle, som føler sig kaldet til at handle – som det skete med Anders Breivik.

http://mogensen.eftertanke.dk/

DERFOR ER DET HELLER IKKE LIGEGYLDIGT hvordan den politiske retorik udvikler sig, skriver Mogens S. Mogensen. Og det jeg helt enig i. Her har pressen en betydelig indflydelse og dermed også et betydeligt medansvar.

Advertisement

Om allanohms

Læs "Om bloggen" på forsiden
Dette indlæg blev udgivet i Debat, politik & samfund og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Oslo: Eftertanken hos pressen er ved at melde sig

  1. Karsten Reitov siger:

    Herligt at du nu har fået hul igennem :-)

    • allanohms siger:

      Godt, at ting bevæger sig. Jeg savner dog fortsat større fokus på probælemet med automatreaktionen. Og desværre misforstår mange fortsat min pointe. Den går jo ikke på om det er terror, men hvornår vi skal bruge den terminologi. Efter offentliggørelsen af m anifestet er det yderligere vigtigt at forhoplde sig til pressens rolle i relation til at virke som markedsføringsinstrument for ham, der har erklæret sig skyldig. I den henseende var det befriende, at retsmødet blev holdt for dobbelt lukkede døre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s