Kassel: Døden SKAL have en årsag – refleksion over en dødsulykke og Ekstra Bladets flabede håndtering af den


FREDAG AFTEN fik jeg en sms fra en god ven. Den fortalte, at et menneske, vi begge kender, var kørt galt på vej hjem gennem Tyskland. Hans hustru og deres femårige barn omkom ved ulykken og faderen og det yngste barn blev skadet, men er ifølge de foreliggende oplysninger udenfor livsfare.

Oplev Leonard Cohen synge Anthem her

Læs også:
Kassel: Kassel: tanker efter dødsulykken

AVISERNE har omtalt ulykken. I kender godt den lille notits, som dækker over den store katastrofe. Den var også her: En 35-årig dansk kvinde og en femårig dreng er ifølge tysk politi omkommet i en ulykke på motorvejen ved Kassel i Tyskland, mens en 37-årig mand og en toårig pige er hårdt kvæstede.

Ulykken skete tidligt i morges mellem Fulda og Kassel, da en lastbil med en anhænger ville overhale en anden lastbil. Lastbilen trak ud i det midterste af motorvejens tre spor, da den danske familie ville trække fra ydersporet ind i midtersporet. Familiens bil endte ved ulykken under lastbilens anhænger.
Bilen blev ført af den 37-årige familiefar – på passagersædet sad den 35-årige kvinde, der blev dræbt i ulykken.

Nogle konklusioner kommer for tidligt og på et udokumenteret grundlag

NOGLE AVISER NØJES IKKE MED en notits. Ekstra Bladet skriver med store typer: ”Barsk besked til far:
Skyld i konens og sønnens død…Når den 37-årige familiefar fra tragedien på motorvejen ved Kassel kan afhøres, har tysk politi en barsk besked til ham: At han er skyld i ulykken, som i går dræbte hans kone og søn og kvæstede hans datter
”.

TILFØJET 4. august 2011: Roskilde Avis skriver i dag: Havde overnattet. Hans bror oplyser til Roskilde Avis, at der ganske vist er rejst en sigtelse, hvilket er nødvendigt for at fastlægge eventuelt ansvar for de materielle skader. Men han vil ikke få nogen straf og kan afgive den nødvendige forklaring hjemme. Mange danske turister er berygtede for at køre uansvarligt på ferie, fordi de ikke overnatter eller bytter chauffør på lange rejser helt til Norditalien eller Sydfrankrig. Dermed udsætter de både sig selv og andre for livsfare.
Men det var ikke tilfældet for familien. På vej hjem fra deres nye restaurant, havde de faktisk overnattet i Tyskland og kun kørt i en halv time, da ulykken skete. Derfor kan tragedien ikke skyldes træthed, fordi de havde kørt hele natten.
Til sin familie har faderen, der er dybt traumatiseret efter det dødelige sammenstød, fortalt, at nu vil han bruge alle sine kræfter for at komme i gang med et nyt liv, for sin lille 2-årige datter.

En bog om den gode journalist - en mulig inspirationskilde for Ekstra Bladet?

LIVET ER HÅRDT. Er det nødvendigt for en dansk avis at dømme i en sag, der er få timer gammel. Som advokat ved jeg, hvor mange undersøgelser der skal til, før det er muligt at tage stilling til det vanskelige spørgsmål om skyld. Jeg forstår ikke, at Ekstra Bladet har behov for at fælde dom, endda i overskriften. Det sker med henvisning til en politimands udtalelser om, at lastvognens chauffør ikke har handlet forkert. Ekstra Bladet gætter så på, at den danske chauffør har et ansvar. Det er ud fra tesen om, at der altid er en ansvarlig. ”Hændeligt uheld” er et anerkendt begreb, men det tæller ikke i avisoverskrifter.

Kan vi rykke denne dårlige journalistiske linje i en rigtig retning?

HVAD OPNÅR EKSTRA BLADET ved denne håndtering? Sælger overskriften flere aviser? Er det bare en automatreaktion? Avislogikken: der er sket en ulykken, hvor er den ansvarlige? Det må være lastvognen eller personbilen. Politiet siger, at vidner frikender lastvognen. Så må det være den danske chauffør. Præmisserne er, at politiet har talt med vidner, og har refereret til avisen. Når man ved, hvordan vidneudsagn kan vendes og drejes, når der stilles spørgsmålstegn ved dem, så må jeg sige, at det er hovedløs gerning at konkludere, som vi ser i det konkrete tilfælde. Den rigtige konklusion ville være at konstatere, at vi endnu ikke ved meget om fakta. Det kan alle forstå. Og det burde Ekstra ladet også kunne indse.

HVOR ER EMPATIEN? En dansk far ligger på et tysk hospital. Hans datter ligger på et andet tysk hospital. Hans kone og ældste søn er begge døde. Manden kan ikke forsvare sig og vi ved ikke, hvordan han har det. Og så skal den halve verden i Danmark udsættes for overskrifter af denne karakter. Det er forstemmende. Og godt nok falder Ekstra Bladets oplag dramatisk, men der er altså stadig mange mennesker, der køber den avis. Er det udtryk for, at vi vil have denne form for ”journalistik”? Det ved jeg ikke, men for mit vedkommende vil jeg gerne sige ”nej tak – befri os fra denne lurvede sensationsjournalistik”.

Leonard Cohen: There is a crack in everything That's how the light gets in.

JEG SENDER TANKER til faderen, hans datter, hans forældre og svigerforældre, søskende, øvrige familie, venner og medarbejdere. Det må være helt uoverskueligt at miste hustru og barn og stå tilbage som faderen nu gør. Jeg håber vi må blive fri for mere dårlig ”journalistik” i denne og andre sager. Desværre tror jeg ikke det håb vil gå i opfyldelse, men hvis vi er flere, der siger fra, så kan det måske ændre en smule?

MÅ JEG TIL SIDST BRINGE en smuk Leonard Cohen-sang. There is a crack in everything
Thats how the light gets in. Der er en sprække i alt – det er sådan, at lyset trænger ind. Meget tænksomt. Jeg har hørt den brugt i flere prædikener og det forstår jeg godt. Den står for mig som indbegrebet af et forsøg på at sige, at der er muligheder. Både for en dansk far og for en dansk avis. Leonard Cohen er en stor sangskriver og en genial fremfører af sange med følelse og empati. Kunne Ekstra Bladet ikke spille den på redaktionsmøderne og diskutere dens betydning?

“Anthem”

The birds they sang
at the break of day
Start again
I heard them say
Don’t dwell on what
has passed away
or what is yet to be.
Ah the wars they will
be fought again
The holy dove
She will be caught again
bought and sold
and bought again
the dove is never free.

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That’s how the light gets in.

We asked for signs
the signs were sent:
the birth betrayed
the marriage spent
Yeah the widowhood
of every government —
signs for all to see.

I can’t run no more
with that lawless crowd
while the killers in high places
say their prayers out loud.
But they’ve summoned, they’ve summoned up
a thundercloud
and they’re going to hear from me.

Ring the bells that still can ring …

You can add up the parts
but you won’t have the sum
You can strike up the march,
there is no drum
Every heart, every heart
to love will come
but like a refugee.

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in.

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in.
That’s how the light gets in.
That’s how the light gets in.

Oplev Leonard Cohen synge Anthem her

Læs også:
Kassel: Kassel: tanker efter dødsulykken

Kassel: BT undergår Ekstrabladet – dansk mester i manglende pli

Advertisement

Om allanohms

Læs "Om bloggen" på forsiden
Dette indlæg blev udgivet i Debat, politik & samfund og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

15 svar til Kassel: Døden SKAL have en årsag – refleksion over en dødsulykke og Ekstra Bladets flabede håndtering af den

 1. Karsten Reitov siger:

  HVOR ER DET SMUKT – ALLAN – OG VI SØRGER ALLE HVER PÅ VORES MÅDE.. Urimeligt -drømme slukkes med et “knips” – det havde ingen af dem fortjent – TVÆRTIMOD …..

 2. Tanne Schack siger:

  Hej Allan. Leonard Cohen har igennem mange år haft en stor plads i mit hjerte. Jeg har lige hørte ham synge Anthem, og tårerne vælter ud. Der er en fan, som skriver, at han har oplevet koncert med Cohen hele to gaange og begge gange følte han som, det var en hellig oplevelse. Det er lige de ord, jeg ville bruge. Tak skal du have,

  Tanne Schark

  • allanohms siger:

   Ja, Leonard Cohen er et særligt menneske. Oplevede ham første gang live på Roskilde i 1985. Fantastisk koncert på Grøn scene. Hvilket menneske. Og siden har jeg haft fornøjelsenigen og hver gang med dyb, dyb respekt. Kom derfor til at tænke på ham i disse timer, hvor dødsulykken fylder meget for mange, herunder mig selv. Håber mange vil lytte til den.

 3. Jakob Zeuner siger:

  Fin reflektion. Sådan bør vi tænke, hver gang vi støder på den slags thu-hej journalistik. Jeg kommer her til at tænke på PH’s vise om “Den offentlige mening”. Den maner også til eftertanke. Vi skal huske, at der altid står et menneskeske bagved overskriften (og her tænker jeg ikke på journalisten). Og det gælder også, når vi selv “tror” at vedkommende er skyldig. Vi kan ikke altid undgå at få vores følelser i spil, men den hurtig dom, der medfører fordømmelse og fordom, bør vi reflektere over.
  Og oplevelserne med LC har vi jo heldigvis til fælles. Jeg tror det var mennesker som dig han tænkte på, da han skrev:
  Ring the bells that stil can ring.
  Du er en dejlig og vedvarende klokke. Keep ringing my friend!

 4. thomasmearswerge siger:

  Tak, Allan.
  Alle skal videre – sådan er livet. Må det lykkes for de to der klarede det. Må alle være taknemmelige for at have kendt de to der ikke klarede det
  I denne situation er EB lige så meningsløs som ulykken og dens konsekvenser.
  Karen og Thomas

 5. susanne kold siger:

  Tak for denne fantastisk artikel. Jeg kendte den afdøde kvinder særdeles godt og gennem det meste af mit liv, og føler SÅ meget for hendes mand. Det sidste han har brug for, er sådan en overskrift fra Ekstra Bladet..

 6. skj74 siger:

  Fantastisk artikel .. Kendte den afdøde kvinde særdeles godt og fra barnsben… føler så meget for hendes mand, han fortjener ikke sådan en overskrift, lige meget om der er skyld eller ikke skyld… Det er helt umenneskeligt.. og ganske unødvendigt. Susanne

  • allanohms siger:

   Kære Susanne. Tak. Ja det er en bvarsk omgang. Og ikke mindst for manden. Så han fortjener støtte frem for udhængning. Tak for dit indlæg. Mvh Allan

 7. Per siger:

  Vores familie er dybt berørt over det der er hændt. Jeg har endnu ikke taget mig modet til at fortælle vores søn at hans bedste ven ikke er til mere. jeg kan blive så harm over den sensations- og revolverjournalistik nogle medier bringer uden tanke for hvilke skade de gør nu og efterfølgende.

  Vores tanker går til de efterladte

 8. Henrik Dietrichsen siger:

  Hej Allan,
  Tak for støtten i denne meget svære tid. Din blog har givet opmuntring til os i familien og jeg ved at rigtig mange mennesker i og uden for Roskilde har læst den. Dejligt at nogle som dig skriver det som vi alle tænker. Det er med til at lindre smerten en smule. Hilsen Henrik Dietrichsen

  • allanohms siger:

   Kære Henrik, Tak for dit indlæg. Det glæder mig, hvis indlægget har lindret. Jeg kan fortælle, at mange, mange, mange har givet udtryk for enighed om det, jeg kitiserer Ekstra Bladet for. Og Ekstra Bladet har ikke sagt noget. Det siger noget om Ekstra Bladet. Mvh Allan

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s