Tre x Kristeligt Dagblad, en pizza, eller et besøg i Roskilde Domkirke?


Det er for flere måneder siden besluttet, at der skal betales entre af turister, der besøger Roskilde Domkirke. Det har affødt debat og der har været både fortalere og imodtalere. I dag bringer Kristeligt Dagblad en stort opsat artikel, hvor såvel forsideomtalen som overskriften giver et ganske misvisende billede.

Tre x Kristeligt Dagblad, en pizza, eller et besøg i Domkirken?

Kristeligt Dagblad skriver på forsiden, at ”medlemmerne af Roskilde Domkirkes menighed nu skal betale for at besøge deres egen kirke”. Fejlen gentages stort opsat på side 4. Her omtales det – korrekt – at kirkerummet og Sankt Andreas Kapel kan besøges uden betaling. Hvordan kan det forenes med de førnævnte overskrifter? Det er vist umuligt.

Det fortælles, at bisættelser er henvist til nogle få timer på visse ugedage. Oplysningen er faktuelt forkert. Avisen har ikke undersøgt det.

Biskop Peter Fischer-Møller


Det hedder videre,at biskop Peter Fischer-Møller helst så, at der var gratis adgang, fordi man kan frygte, at prisstigningen vil holde folk tilbage fra at besøge kirken.

Nu er der intet i denne verden, der er gratis. Heller ikke driften af en stor domkirke. Jeg kender ikke mange kirker i Danmark, der har Domkirkens åbningstid. Og det koster penge at holde åbent. Jeg synes man med rette kan spørge: hvorfor skal Folkekirkens medlemmer betale for at en turist fra Vordingborg eller Vilnius skal se Domkirken? Hvis det er gratis for turisten fra Vilnius, så skal folkekirkemedlemmet indstille sig på, at noget af kirkeskatten bliver en del af Danmarks Turistråds budget. Er det mon det, Kristeligt Dagblad og biskop Fischer-Møller ønsker sig?

Skt Andreas Kapel - ikke helt billigt at nyindrette, men smukt. Kan beses uden betaling.

Det er bekymrende, at såvel avis som biskop kan udtale sig som om turistafgiften forhindrer menigheden i at gå i kirke. Jeg har da selv haft fornøjelsen af – helt uden at betale – at høre biskoppens glimrende prædikener i Roskilde Domkirke. Jeg betaler heller ikke, når jeg er til froprædiken, til Højmesse, til eftermiddagsgudstjeneste eller i natkirke. Og jeg har det rigtig fint med at turister fra hele verden for kun 60 kroner kan se denne unikke kirke og at det dermed også bliver muligt at samle penge til fortsat super vedligeholdelse og opbygning af et moderne formidlingscenter. Hvor meget får vi ellers for 60 kroner? En pizza eller tre numre af Kristeligt Dagblad.

Artklen i Kristeligt Dagblad kan læses her:
http://tinyurl.com/6yh7k5p

Advertisement

Om allanohms

Læs "Om bloggen" på forsiden
Dette indlæg blev udgivet i Kirke, tro & tanker og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Tre x Kristeligt Dagblad, en pizza, eller et besøg i Roskilde Domkirke?

 1. Inge siger:

  Har turister ikke altid skulle betale et mindre beløb for at komme ind i Domkirken, det nye er vel at os der bor i kommunen nu også skal betale, hvis vi bare vil ind og nyde den smukke kirke.. ??

  Jeg besøger ofte kirker rundt omkring, både her i DK og i udlandet, men jeg husker ikke at jeg er blevet afkrævet betaling nogen steder for at gå ind og kigge og nyde en stille stund.

 2. Jeg er helt enig i dine betragtninger, – dog har jeg, som Inge, også besøgt adskillige kirker i udlandet, men (så vidt jeg husker) aldrig betalt entre. Så ……? Jeg vil være villig til at betale en passende entre for et besøg i f.eks. Notre Dame, Kõlner Dom, Peters Kirken ell. lignende smukke helligdomme, men ikke i min “egen” domkirke.

 3. sarah siger:

  Det er simpelthen ikke acceptabelt, at vi betaler kirkeskat, bor i Roskilde og så ikke kan tage sit barn med op for at nyde kirken. Jeg synes at 15 kr person som bor i roskilde ville være passende… men 60 kr. Dvs at en ! Jeg melder mig snart ud af folkekirken!

  • allanohms siger:

   Hold da op. Hvad betaler du for en burger. For en biografbillet. Hvad koster det at holde domkirken åben. Je gkan f.eks. ikke gå ind i min egen kirke udenfor gudstjenesterne. Det kan jeg i domkirken. Jeg snes det er helt rimeligt, at der skal betales.

   Verden lider af et syndrom, der hedder: “det er gratis”. Sandheden er,a t intet i denne verden er gratis.

   Og med hensyn til at favorisere borgere i Roskilde, så går det ikke rent lovgivningsmæsigt.

   Op med humøret – du får meget for pengene.

   Mvh
   Allan

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s